DIT IS WAT ER OPEN IS IN AMSTERDAM
Dam in Amsterdam tijdens de Coronaviruspandemie
De beroemde Dam van Amsterdam tijdens het hoogtepunt van de ‘Intelligent Lockdown’. In plaats van de gebruikelijke drukte van toeristen oefenen een paar locals hun sociale vaardigheden op afstand. © Auteursrecht op foto’s: DutchAmsterdam.com
Amsterdam, 2 juli 2020 – In Amsterdam zijn veel van de resterende coronavirusregels per 1 juli opgeheven of gewijzigd.

De sociale afstandsregel blijft de norm: houd een afstand van minstens 1,5 meter (5 voet) tussen jezelf en niet-familieleden.

Ook de andere basisregels van COVID-19 blijven van kracht:

DE BASISREGELS VAN COVID-19
Vermijd drukte
Thuiswerken als het even kan
Houd een afstand van 1,5 meter tussen uzelf en anderen (behalve als ze lid zijn van uw huishouden).
Als je gezondheidsproblemen hebt, zoals een verkoudheid of griep, blijf dan thuis. Als u kortademig bent en/of koorts heeft, moeten andere leden van uw huishouden ook thuis blijven.
Was uw handen. Hoest of niest in de binnenkant van uw elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze in een vuilnisbak.
Extra regels:

Schud geen handen, knuffel of kus met niet-familieleden…
Bij reizen met het openbaar vervoer is het dragen van een (niet-medisch) gezichtsmasker verplicht.


REIZEN NAAR NEDERLAND
Het inreisverbod voor niet-essentiële reizen in de hele EU is op 15 juni 2020 opgeheven. Toeristen en anderen uit EU- en Schengenlanden kunnen naar Nederland reizen. Het Verenigd Koninkrijk zal tot het einde van het jaar als onderdeel van de EU worden behandeld, aldus de Raad van de EU.

Tijdens je verblijf moet je je houden aan de Nederlandse regels die zijn opgesteld om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan.

GOEDGEKEURDE LANDEN
Per 1 juli heeft de EU ook bezoekers uit Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay goedgekeurd.

Chinese reizigers zullen alleen worden toegelaten als en wanneer China wederzijdse toegang tot China verleent aan bezoekers uit de EU.

REISBAN
Het verbod op reizigers uit de Verenigde Staten en de meeste andere landen is verlengd tot na 1 juli. Dat heeft te maken met de status van de Coronaviruspandemie in die landen – en met de manier waarop de COVID-19-situatie wordt aangepakt.

De lijst van verboden en goedgekeurde landen zal om de 14 dagen opnieuw worden geëvalueerd en bijgewerkt.

AMSTERDAM AIRPORT SCHIPHOL
Amsterdam Airport Schiphol bleef tijdens de lockdown open.

Wanneer u met het vliegtuig van en naar Schiphol reist, moet u een gezondheidsverklaring invullen en inleveren.

Het openbaar vervoer van en naar de luchthaven Amsterdam is in gebruik.

ANDERHALVE METER MAATSCHAPPIJ
We kunnen maar beter zo snel mogelijk wennen aan de anderhalve meter samenleving, zei minister-president Mark Rutte afgelopen april.

Hij verwees naar de basisregel dat mensen minstens 1,5 meter afstand moeten houden van niet-familieleden.

De Nederlandse term is anderhalvemetersamenleving. (Trouwens, de Nederlanders vinden deze regel zeer ongezellig).

OPENBAAR VERVOER
Het openbaar vervoer in Amsterdam en de regio Amsterdam draait op volle toeren. Er wordt echter nog steeds gevraagd om het gebruik ervan te vermijden als dat überhaupt mogelijk is.

Let op: Alle passagiers van 13 jaar en ouder moeten een masker dragen bij het instappen, tijdens de hele reis en bij het uitstappen. Het masker moet uw neus en mond bedekken.

Als u geen masker draagt, of als u het niet goed draagt, loopt u het risico uit het voertuig te worden verwijderd. U riskeert ook een boete van €95 ($106 | £85).

De reden voor het dragen van een masker bij het rijden met de bus, tram, metro of veerboot is dat de 1,5 meter lange sociale afstandsregel onmogelijk in acht te nemen is terwijl u aan boord bent.

Een andere regel is dat alle passagiers moeten zitten, behalve bij gebruik van de veerboten.

Ook aan boord van de trein is een masker verplicht.

TAXI’S, TOURINGCARS, TOURINGCARS
Je moet een reservering maken, en akkoord gaan met een quiz over je gezondheid. U moet een masker dragen dat uw neus en mond bedekt tijdens het instappen, tijdens de reis en bij het verlaten van het voertuig.

Sociale afstandelijkheid in Amsterdam: de anderhalve meter samenleving
Het beoefenen van de anderhalvemetersamenleving in Amsterdam.

BINNENVENTEN
Dit omvat Horeca: Hotels, Restaurants, Cafés – de horeca.

Er kunnen maximaal 100 inloopklanten (naast het personeel) per kamer zijn – zolang de regel van 1,5 meter sociale afstand in acht wordt genomen. Zitplaatsen zijn verplicht. Dat betekent dat er niet aan de bar of in groepen mag worden gestaan en dat er niet mag worden gerotzooid.

Als de zitplaatsen echter alleen op reservering zijn en de klanten akkoord gaan met een gezondheidscontrole voorafgaand aan hun bezoek, is er geen maximum aantal klanten.

In winkels, musea en bibliotheken is er geen maximum aantal mensen, maar de 1,5 meter-regel is nog steeds van toepassing.

Theaters, bioscopen en concertzalen kunnen zoveel bezoekers ontvangen als ze kunnen zitten met inachtneming van de 1,5 meter-regel voor sociale afstand. Geen inloopklanten. Zitplaatsen moeten vooraf worden gereserveerd.

BUITENWONINGEN
Ook hier geldt de 1,5 meter-regel. Caféterrassen kunnen de 1,5 meter-regel laten vallen als er tussen de tafels een beschermend scherm zit.

Maximaal 250 begeleiders, exclusief personeel. Alle klanten moeten blijven zitten. Geen staand en geen rondfrezen.

Geen maximum aantal personen onder de volgende voorwaarden: u moet vooraf reserveren en akkoord gaan met een gezondheidscontrole. Zitten is nog steeds verplicht.

Merk op dat de stad een aantal cafés in de hele stad heeft toegestaan om collectieve tijdelijke terrassen op te zetten op plaatsen waar ze normaal gesproken niet zijn toegestaan.

Café Hans en Grietje aan de Spiegelgracht 27 in Amsterdam.
Het buitenterras van Café Hans en Grietje aan de Spiegelgracht 27 in Amsterdam. De tafels en zitopstellingen zorgen voor de juiste 1,5 meter lange sociale afstand. Dit is een van onze favoriete plekken voor een koud biertje en lekker eten. Slechts een paar minuten van het Rijksmuseum. Fototegoed: DutchAmsterdam.nl
NACHTCLUBS EN DISCOTHEKEN
Deze locaties blijven ten minste tot 1 september 2020 gesloten.

SEX-WERKNEMERS
Sekswerkers mogen hun beroep uitoefenen. De anderhalve meter-regel is niet van toepassing. De werknemers zijn echter wel verplicht een gezondheidscontrole uit te voeren.

Overigens, de Wallen zijn tijdens de lockdown verlaten. Terwijl de toeristen terugkeren naar Nederland, blijkt dat zowel de lokale bevolking als de toeristen nog steeds een ‘better safe than sorry’-aanpak hanteren.

Met andere woorden, het is waarschijnlijk veiliger om een museum te bezoeken.

WAT IS EEN GEZONDHEIDSCONTROLE?
Je krijgt een paar vragen over je gezondheid. Deze vragen kunnen mondeling worden gesteld, op papier, of via een computer of app.

Typische vragen zijn onder andere:

Bent u verkouden?
Heeft u koorts?
Heeft u keelpijn?
Heeft u een loopneus
Heb je een hardnekkige hoest- of niesbuienbui?
Bent u kortademig?
Heeft iemand in uw huishouden koorts?
Heeft iemand in uw huishouden last van kortademigheid?

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *